16-километрова пешеходна и велосипедна алея може да свърже Бургас с парк

...
16-километрова пешеходна и велосипедна алея може да свърже Бургас с парк
Коментари Харесай

Амбициозна идея: Велоалея покрай Атанасовското езеро свързва Бургас с парк „Минерални бани“

16-километрова пешеходна и велосипедна алея  може да свърже Бургас с парк „ Минерални бани “ сред кварталите „ Ветрен “ и „ Банево “. Предложението бе обявено от по време на събитие на тематика „ Единение за спорта в Община Бургас “, проведено от партия „ Единение “ и Неправителствени организации „ Посока Бургас “ .

Трасето на бъдещата алея

По време на презентацията бяха показани примерни визуализации и главните акценти за реализация на концепцията. Очаква се тя да бъде входирана в Общински съвет-Бургас в края на месец септември с настояването да бъде включена в Бюджет 2025.

Николай Кючуков показа примерна визуализация на плана. Снимка: Искра.бг

Идеята за свързване на града с крайните квартали „ Ветрен “ и „ Банево “ е обсъждана през последните няколко години, като през този интервал е определен и най-подходящият маршрут , който минава около Атанасовското езеро. Целта е то да бъде надалеч от основния път, където има тежък трафик , нездравословни излъчвания и ниска сигурност. 

Изходът на алеята в парк „ Минерални бани “

Трасето ще бъде разграничено на два стадия от по 8 километра , на които ще има обособени зони за отдих . То ще минава през Зоопарк Бургас и Бургаските солници , като ще стига до новия квартал „ Кюшето “, където ще се включва в съществуващата велоалея, отвеждаща до Морската градина и квартал „ Сарафово “ . Част от алеята върви паралелно и с неизползваема железопътна линия, която в бъдеще също може да бъде развита. 

Според Кючуков градската веломрежа и свързаността с квартал „ Крайморие “ обезпечават общо трасе, което е задоволително за провеждането на маратон с дължина 42,195 км. 

„ Идеята на нашите направления да бъдат оборудвани със осветяване, което да бъде зареждано със слънчева светлина. Даже имаме предложения от Франция, които са подадени към Община Бургас “.

По предварителни калкулации осъществяването на плана ще излезе към 400 лв/м за комбинирана пешеходна и велосипедна алея с осветяване. Това значи, че приблизителната обща стойност е към 6,5 млн. лв.

Кючуков добави, че в тази ситуация фантазията на хиляди бургазлии , би трябвало да тежи повече от парите, тъй че изрази вяра, че финансиране ще бъде открито . Това може да стане по редица европейски стратегии, като „ Развитие на районите “, „ Транспортна съгласуваност “, „ Фонд за районно развиване “ и други. 

Той даде и положителни образци от целия свят, където са изпълнени сходни планове, като Израел, Дания, Германия и даже българския морски град Царево

Конституционен съд отхвърли настояването на Румен Радев, обвързвано с прекратяването на концесията на терминал „ Росенец “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР